Alimentador RSS

Alvocats

 

alvocats_eco

A la Calafa cultivem concretament de les varietats Hass, Bacon i Fuerte, que són les que apareixen d’esquerra a dreta.

Descripció i varietats:

Hass, és la varietat més apreciada comercialment. És fàcilment distingible per la pell de color morat fosc, amb un relleu granulós. Té la polpa groga i de densitat farinosa. També és la varietat més delicada en quant a fongs, fred i vent.

Mentre son dotzenes de varietats les que es conreen, el Hass és avui la més comú. Produeix un frit anual i representa el 80% dels alvocats cultivats al mon. Tots els alvocaters Hass són descendents d’un sol arbre, crescut per un repartidor de correu anomenat Rudolph Hass, de La Habra Heights, California. Hass patentà l’arbre el 1935. L’arbre, de subespecie desconeguda, va morir per putrefacció de les arrels i va ser tallat el setembre de 2002. Els arbres de Hass donen un fruit ovalat i de mida mitjana (150-250g) amb una pell negra-violeta i granulosa. El sabor recorda a nous i té un contingut del 19% d’oli. És un tipus d’híbrid Guatemaltec que pot aguantar temperatures de fins a -1ºC

Bacon  El fruit és d’una mida mitjana té la pell llisa i verda, de forma ovoide i la polpa té un color festuc. Quan madura, la pell es manté verda, pero s’enfosqueix una mica i la polpa cedeix a la pressió. El seu sabor suau recorda als pinyons. Desenvolupat pel granjer James Bacon, al 1954. És més resistent a les baixes temperatures.

Fuerte El fruit és similar al bacon, té una mida mitjana i té la pell de color verd. Els fruits solen tenir forma de pera. . És un creuament entre varietats mexicana i guatemalteca originaria de Puebla, Méxic. Fuerte es va guanyar el seu nom després de resistir una dura gelada durant el 1913 a California. Resistent fins a -3 ºC,

L’alvocat és un arbre fruiter de tipus tropical, com el nesproner, els quals mostren una bona aclimatació a les nostres terres.

Contingut nutricional de l’alvocat:

Valor nutricional per 100 g
Energía 670 kJ (160 kcal)
Carbohidrats, dels quals 8.53 g
– sucres 0.66 g
– fibra 6.7 g
Lípids, de les quals, 14.66 g
– saturades 2.13 g
– monosaturades 9.80 g
– polinsaturades 1.82 g
Proteínes 2 g
Contingut en aigua 73.23 g
Vitamina B1 0.067 mg (6%)
Vitamina B2 0.130 mg (11%)
Vitamina B3 1.738 mg (12%)
Vitamina B5 1.389 mg (28%)
Vitamina B6 0.257 mg (20%)
Vitamina B9 81 μg (20%)
Vitamina C 10 mg (12%)
Vitamina E 2.07 mg (14%)
Vitamina K 21 μg (20%)
Calci 12 mg (1%)
Ferro 0.55 mg (4%)
Magnesi 29 mg (8%)
Fòsfor 52 mg (7%)
Potassi 485 mg (10%)
Zinc 0.64 mg (7%)

Collita i conservació:

La collita s’inicia al desembre amb la varietat Bacon, la més primerenca, que ja disposa dels primers fruits a punt per madurar. Les altres varietats Fuerte i Hass, encara están en procés de creixement, i es solen collir cap als mesos de febrer cap endavant, sent possible conservar-se’n a l’arbre fins a maig i juny. En general, els alvocats, amb un reg adient, poden mantindre’s a l’arbre mentre están creixent de pes. La seva maduració fins al punt òptim es realitza sense l’arbre. Això fa que els fruits es collin verds.

La maduració un cop collits fa que passin uns 7 o 10 dies fins que siguin suficientment tous a la presió, moment en el qual ja es poden consumir. Si es consumeixen verds, no tindran un gust intens, sino més semblant a aïgualit. Hi han diferents trucs per a accelerar o frenar la maduració: ens han comentat que posant-lo al costat de plàtans, o embolcallant-lo en paper de diari dalt de la nevera s’aconsegueix accelerar aquesta maduració. En canvi, si els conservem a la nevera, podrem allargar la seva maduració fins als 10-15 dies.

Recull de receptes:

 

Bibliografia:

Article wikipedia anglès

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: